scheiden met mediation

Alimentatie Kind(eren)

kinderalimentatie

Kinderalimentatie 

Of je nu gehuwd bent, een geregistreerd partnerschap hebt of samenwoont, als ouder van een minderjarig kind is het verplicht om bij te dragen in de kosten voor het kind. Dit resulteert vaak in een kinderalimentatie.

Tijdens het mediationtraject geef ik jullie een heldere uitleg over wat dit betekent voor jullie persoonlijke situatie en zorg voor een juiste berekening. 

Wie betaalt wat?

Er zijn verschillende manieren om te bepalen wie er kinderalimentatie betaald en hoe veel. 

Je kunt bijvoorbeeld kijken naar de draagkracht (een wettelijk systeem). Heeft een van de ouders geen draagkracht, dan zal de andere ouder de alimentatie op zich nemen. Hebben beide ouders draagkracht, dan zal de kinderalimentatie naar rato verdeeld worden tussen beide ouders.
 
Het is mogelijk om beide ouders exact de helft van de kosten op zich te laten nemen. Dit komt vaak voor bij co- ouderschap.
 
Ook kan er gekeken worden naar het aantal dagen dat het kind bij vader of moeder verblijft. Aan de hand van deze verhouding betaald ieder een deel van de kinderalimentatie. Dit is tevens gebaseerd op co- ouderschap.
 
Ingangsdatum kinderalimentatie

Je gaat kinderalimentatie betalen vanaf de feitelijke scheidingsdatum (de datum van inschrijving bij burgerlijke stand). Voor samenwoners telt de datum van het feitelijke vertrek van een van de ex- partners.
 
Wettelijk verplicht

Als ouder betaal je kinderalimentatie voor het kind tot de 18-jarige leeftijd. Daarnaast is er nog sprake van voortgezette onderhoudsplicht tot 21 jaar. Vanaf 18 jaar is het advies om de alimentatie in gelijke verhouding voort te zetten. 
Wettelijk gezien heeft je  kind vanaf de 18- jarige leeftijd het recht op deze alimentatie. Het kan dan op zijn/haar rekening worden gestort.

Na de 21- jarige leeftijd ben je niet meer wettelijk verplicht om bij te dragen in de kosten van je kind. Maar misschien wil je dit toch blijven doen, bijvoorbeeld voor een studie. Dan kun je ervoor kiezen om een afspraak hierover vast te laten leggen in het echtscheidingsconvenant.

De kinderalimentatie gaat vóór op de partneralimentatie! Zo kan er te weinig draagkracht overblijven na het betalen van kinderalimentatie. Het kan zijn dat de partneralimentatie dan komt te vervallen.
 
Indien er verzuimd wordt kinderalimentatie te betalen, dan kan men zich richten tot het LBIO.

Share by: