scheiden met mediation

Alimentatie Partner

partneralimentatie

Partneralimentatie

Je ex- partner of jijzelf kan recht hebben op partner alimentatie. Dit is o.a. afhankelijk van de inkomensverschillen tussen jullie beiden ná de scheiding. Daarnaast zijn jullie draagkracht en vermogens van belang. 

Een partner alimentatie kun je zien als een tegemoetkoming van de kosten in het levensonderhoud. Het betalen van partner alimentatie kan een plicht zijn als men een huwelijk of geregistreerd partnerschap beëindigd. Maar je mag er in overleg ook vanaf zien. Daarnaast kunnen samenwoners in onderling overleg afspreken om partner alimentatie te betalen. Daarentegen is het voor samenwoners geen plicht!

Mediation en alimentatie

Alimentatie is een belangrijk onderwerp van gesprek. Enerzijds dien je rekening te houden met rechten en plichten. Anderzijds spelen emoties, verdiensten en de levensstijl een grote rol. Daarom is het belangrijk om met elkaar goede afspraken te maken. Deze zijn goed als ze reëel, duidelijk en haalbaar zijn. Bovendien moet een ieder zich hier in kunnen vinden. Zodat jullie beiden een start kunt maken met jullie nieuwe toekomst. 

Berekening partneralimentatie 

De partneralimentatie zal worden berekend door onder andere te kijken naar inkomen en vermogen. Daarnaast kijkt men naar draagkracht en behoefte. En of je bijvoorbeeld al alimentatie betaalt. Zo krijg je een helder beeld van de financiële situatie.

Wel behoefte maar geen ruimte

Het kan zijn dat een van de ex- partners behoefte heeft aan partner alimentatie. Maar dat er geen financiële ruimte is om zowel kinderalimentatie als partneralimentatie te betalen. Dan vervalt het recht op partneralimentatie. Dus, de kinderalimentatie gaat voor op de partneralimentatie.

Share by: