scheiden met mediation

SAMENWONERS

samenwoners uit elkaar

Samenwoners uit elkaar 

Als samenwoners uit elkaar gaan hoeven zij geen gerechtelijke procedure te volgen. 

Voor samenwoners zijn er geen wet- en regelgeving over de verdeling van bezit en goederen. Er is geen verplichting tot het betalen van partneralimentatie. Wel kan er sprake zijn van een verplichting tot het betalen van kinderalimentatie. 

Samenwoners kunnen naar juistheid, eigen inzicht of verwachting hun bezittingen, vermogens en/of schulden verdelen. Hierbij zijn zij wel gebonden aan vastgelegde contracten en overeenkomsten met derden.

Vaststellingsovereenkomst

In een Beëindiging Samenleving (in deze ook wel convenant genoemd) kunnen afspraken over de verdeling van bezit en goederen vastgelegd worden.
Een Beëindiging Samenleving is in deze te vergelijken met een echtscheidingsconvenant, alleen zal deze niet bij de rechtbank ingediend worden. Een Beëindiging Samenleving kan voorzien worden van een executoriale titel. Met deze titel is men gebonden aan de inhoud van de Beëindiging Samenleving.

Het Ouderschapsplan

Als samenwoners minderjarige kind(eren) hebben, dan hebben zij dezelfde verantwoordelijkheden als gehuwden. Zij hebben dezelfde verplichten, rechten en belastingzaken te voldoen. Dat geldt ook voor het opstellen van een ouderschapsplan. 

Vaak vergeten samenwoners een ouderschapsplan op te stellen als ze uit elkaar gaan. Dit kan vervelende gevolgen hebben voor de toekomst.
Het tijdig laten opstellen van een Ouderschapsplan kan veel onduidelijkheid en onrust in de toekomst voorkomen.
Share by: