scheiden met mediation

Blog Post

Grietje Verkleij • sep. 10, 2020

Grietje Verkleij • sep. 10, 2020

Doe mij maar levenslang met jou

Dag van de scheiding: Hoe een relatie gezond en evenwichtig te houden? 

11 september dag van de scheiding

Een dag die aandacht schenkt aan allen die zich in de situatie van (echt)scheiding bevinden. Mocht jij je in deze fase bevinden en vragen hierover hebben, neem dan gerust contact met me op, dan vertel ik je graag in een vertrouwelijk gesprek meer over de mogelijkheden rondom mediation bij scheiding.


Deze blog gaat daar echter niet over..


Ik heb besloten om deze dag aan te grijpen om te vertellen wat ik heb geleerd van mijn contacten met mensen die gaan scheiden. Deze mensen hebben mij het vertrouwen gegeven om hen te mogen begeleiden tijdens een van de moeilijkste fasen in hun leven.  Het verlies van je partner, je gezinsleven en alle hoop en dromen voor de toekomst die je daaromheen had opgebouwd. 

Hoe gek het misschien ook klinkt, ik voel me bevoorrecht dat ik dat kan en mag doen. 


Goed, dus geen blog over “hoe te scheiden”. Maar waarover dan wel?


De afgelopen jaren heb ik het een en ander aan belangrijke momenten en onderwerpen weten te filteren uit de scheidingsverhalen. Dit alles kan ik voor mezelf houden maar dat zou toch jammer zijn.. Alle kennis en ervaring kun je delen, en wie weet, brengt het wat goeds teweeg.


Dus hieronder een aantal onderwerpen waarvan ik denk dat ze helpen een relatie gezond en evenwichtig te houden. 


Stel jezelf af en toe de vraag: waar staan jullie? 

Vanaf dag 1 is jullie relatie een relatie te noemen. Maar vraag je af waar je staat. Ben je pas samen, dan is alles snel in balans en iedereen is tevreden. Maar is je relatie bestand tegen voor en tegenspoed? Heb je samen al voor een uitdaging gestaan? Bijvoorbeeld een sterfgeval? Verlies van een baan? Ziekte? Weet dat een relatie veerkracht nodig heeft en deze zal moeten opbouwen. En hoe bouw je deze veerkracht op? Door de dingen des levens mee te maken. 

Juist die zaken maken het dat je elkaar “echt” leert kennen. Stem bepaalde keuzes hierop af. Samenwonen? Kinderen? Kijk eerst eens waar jullie staan voordat je de volgende en diepere fase van verbintenis aangaat. 


Wat te doen bij een crisis/heftige gebeurtenis? 

Mijn tip: ga je door een moeilijke periode, is er sprake van een bepaalde gebeurtenis in jouw of jullie leven, pak het aan. Bespreek het met elkaar, niet een keer maar regelmatig. En blijkt dit moeilijk? Zoek hulp. Een relatietherapeut of psycholoog kan met een paar gesprekken al heel veel goeds doen, en veel ellende voorkomen..

Trek de mantel der liefde eens uit

Hoewel de roze wolk magisch is en de vlinders als roofvogels door je buik en hoofd gieren is een rationele beschouwing op de relatie belangrijk.


Wat bedoel ik daarmee? 


Maak bepaalde (zakelijke) onderwerpen bespreekbaar en wacht daar niet te lang mee. Zie dit niet als iets kouds of kils. Of als iets “onromantisch”. 

Je hoofd heeft wat te zeggen! Ook al willen je hart en buik alle aandacht opeisen (zeker in de beginfase), het is wijsheid om je hoofd regelmatig spreektijd te geven. 


Bespreek bijvoorbeeld voordat je gaat samenwonen hoe jullie om willen gaan met de kosten. Wie betaalt de woonlasten, het eten, het onderhoud enz.

Ga je als samenwoners een huis kopen, laat je dan goed voorlichten door de hypotheekadviseur en bijvoorbeeld een notaris. Vaak denken samenwoners dat “scheiden” voor samenwoners vanzelf gaat. Maar bij een koopwoning komt daar echt meer bij kijken. Dus laat je goed informeren. 


Tip: Schrijf deze afspraken op. Zodat jullie er altijd even naar terug kunnen kijken mocht dit nodig zijn. 


Trouwen?

Hebben jullie trouwplannen? Per 1 januari 2018 is de wet aangepast. De omvang van de gemeenschap van goederen is gewijzigd. Het blijkt dat velen niet weten wat hiervan de gevolgen kunnen zijn. Maak samen een afspraak bij een notaris en laat je informeren over het nieuwe huwelijksvermogensrecht. De notaris kan jullie uitleg geven over de verschillende mogelijkheden en de valkuilen die er zijn. 

Een kind

Eigenlijk is dit de grootste verbintenis die je met iemand kunt aangaan. Want ouder blijf je.. ook na een scheiding. Het gevoel dat je een kind met iemand wilt is heel intens, het is groot vertrouwen welke je ook bij je partner legt..

Maar is dat wel wijsheid? 


Ga je partner bekijken met een andere bril. Is dit ook een vrouw / man die je als ex- partner zou willen? Is dit diegene waarmee je door een deur zou kunnen als hij/zij niet meer in jouw leven zou zijn…als diegene een ander leven zou leiden zonder jou? 

Die bril laat je kijken naar bepaalde eigenschappen van je partner. Bijvoorbeeld verantwoordelijkheid, normen en waarden, betrokkenheid. Dit geeft je meer inzicht in de ander.

Daarnaast kun je jezelf de vraag stellen: Mocht het zo zijn dat ik, om wat voor een reden dan ook, als alleenstaande ouder voor ons kind zou moeten zorgen; wil ik dat? 


Ik weet het, die vragen zijn niet bepaald romantisch. Maar wel realistisch! Ik heb te veel dromen in duigen zien vallen. Een eerlijke blik op de toekomst, die we tenslotte allemaal niet kunnen voorspellen, is hierin helpend. De keuze voor een relatie kun je terug draaien, de keuze voor een kind niet. 

Behoeften

Waar vaak in relaties (bij elkaar) overheen gekeken wordt zijn “behoeften”. Die van jezelf en die van de ander. 

We zijn in ons hoofd bezig met wat we willen, een schoon huis, de hypotheek betaald, kinderen die gezond opgroeien ect. Als elkaars behoeften niet herkend worden kun je in een relatie snel verdwaald raken in verwijten naar elkaar. 


Wat zijn eigenlijk jouw behoeften? Want dat is vaak iets anders dan je in eerste instantie denkt. Als je je bijvoorbeeld stoort aan de manier waarop je partner de kinderen corrigeert, kun je de nadruk leggen op hetgeen waar je je aan irriteert. Of.. je kunt spreken vanuit je eigen behoeften. Want wat is dat nu? Waar heb je eigenlijk behoefte aan? Dat je partner dezelfde correctie uitvoert? Of wil je goed gedrag van de kinderen? Dan zou je bijvoorbeeld behoefte kunnen hebben aan steun, een afgestemde “werkwijze” van opvoeding. Je bereikt sneller een duidelijke afspraak met je partner als je spreekt vanuit je behoeften. 

Blijf elkaar ZIEN

Voor nu de laatste tip, maar toch zeker niet de minste: Blijf elkaar ontmoeten, spreken, contact maken.. blijf elkaar zien.


De huidige maatschappij is druk, we zijn druk met de kinderen, een carrière, huis, auto, vakantie, vrienden en persoonlijke groei en ontwikkeling. Het valt niet mee om in deze hectiek elkaar te kunnen blijven zien. Met zien bedoel ik, oprecht contact maken. Oprecht even tijd voor elkaar, “werken aan je relatie”.


In onze maatschappij durf ik een relatie “teamwork” te noemen. Ja helaas.. Weer zo onromantisch. Maar toch is het zo. Als je kinderen hebt en een hoop verantwoordelijkheden als huis en haard, en behoeften aan persoonlijke groei, vriendschappen, vrije tijd ect., dan kun je heel veel winst halen door het ook als een stukje Teamwork te zien. 


Om dit teamwork en ook je emotionele verbinding regelmatig met je partner af te stemmen heb je tijd en ruimte nodig. Vaak hoor ik dat mensen op vakantie gaan.. in de hoop tot rust te komen en eindelijk weer eens “tot elkaar te kunnen komen”. En dan lukt het niet. Te moe.. te leeg.. uitgeput. 

Dus zorg dat je regelmatig je momentje samen pakt in plaats van “alle schade inhalen met een vakantie”. 


Hebben jullie bijvoorbeeld een bankje of ander fijn plekje in de tuin of huis? Als jullie thuis zijn van werk, jullie hebben jullie gegeten en zijn de kinderen verzorgt, ga dan met je partner even naar het bankje. Neem 10 minuten de tijd en praat met elkaar. Over ieders dag, over zorgen of grappige dingen, over de kinderen, de sport (van de kinderen) de school etc. Even afstemmen met elkaar. En komen de kinderen jullie storen (wat ze natuurlijk graag doen) dan stuur je ze weg. Hup, even wiebelen, dit is papa en mama tijd. 


Die kleine momenten, in al die hectiek van het leven, die zijn juist zo belangrijk. Even afstemmen met elkaar, even elkaar in de ogen kijken, even stoom afblazen, even lachen, even informatie delen, even rust.. 


Dat zijn gouden momenten. Maak daar tijd voor want de winst is groot! 


Mocht je meer willen weten over onderwerpen als “teamwork in je relatie” of luisteren naar elkaars behoeften”, neem gerust even contact op. Mediation kan een middel zijn om de communicatie in jullie relatie te verbeteren. Daarnaast kan ik jullie helpen bij het vinden van de juiste persoon voor jullie (relatie) vraag.


Grietje Verkleij 

MfN Registermediator


door Grietje Verkleij 15 aug., 2019
Hoe kun je als grootouder je kind en kleinkinderen door de scheiding heen helpen?
door Grietje Verkleij 28 jun., 2019
Gescheiden en op vakantie met kinderen
door www.scheiden-met-mediation.nl Grietje Verkleij 26 mrt., 2019
Meestal ga je voor de eerste keer scheiden, hoe voorkom je dat je in een of meerdere valkuilen valt?
door verkleijmediation 07 mrt., 2017
De rechten van kinderen met gescheiden ouders
Share by: